At komme kørende ad Strandvejen en sensommerdag og få øje på Kronborg ret fremme - dét er der et vist format over.
Og format var også hvad Frederik 2. ønskede, da han ca.1570 begyndte at forvandle Erik af Pommerns gamle middelalderborg, Krogen, til et storslået renaissance-slot med stærke fæstningsværker. Et slot til at imponere fra både sø- og landsiden.
Krogen lå, med kun 4 km. over til Skåne, der dengang hørte til riget. Et perfekt sted at inddrive øresundstolden. På gode dage passerede helt op til 50 skibe, der hver måtte kaste en rosenobel, svarende til værdien af en god okse, i toldkassen. Senere bestemte Frederik 2., at en vis procentdel af lasten ville give mere. Med klausul om opkøbsrettighed! Så hvis besætningen opgav for lav værdi af lasten, havde han retten til at købe skib med last! Formuerne rullede direkte ned i Kongens pengeskrin. Så han havde råd til det!
Dette nye slot fik navnet Kronborg. På byggeplanen ses tydeligt mønsteret af en krone.
Det indre var også præget af smukke materialer og kunstværker. Til udsmykning af Dansesalen blev bestilt 43 vævede tapeter, der viste 141 danske regenters portrætter og livshistorier. Af disse eksisterer endnu 15, hvoraf de 7 stadig hænger på Kronborg.. Som nye nok mindst ligeså smukke som de gobeliner, Dronningen fik i 50-års fødselsdagsgave i 1990.
Det nye slot blev snart kendt i hele Europa som stedet med de virkelig store fester.
Dansesalen, Europas største, lagde rammer til ufatteligt, overdådige fester med hundredvis af gæster til overvældende ædegilder, hvor 24 retter var minimum. Op til 8 kg. mad pr. deltager var ganske normalt. Når man ikke kunne rumme mere, kom en tjener med fjer, så man kunne kilde sig i halsen og fremprovokere opkastning - så var man klar igen!
To be or not to be...
Rygterne om disse fester var måske grunden til at Shakespeare lod sit drama om den danske prins Hamlet foregå her. Der findes ikke bevis for, at han selv nogensinde har været on location. Men dramaet gør stadig Kronborg interessant ude i den store verden.
Frederik havde i mange år arbejdet på at blive Nordens mægtigste konge. Men i en alder af 38 måtte han til at tænke på slægtens videreførelse. Derfor lod han hele Europa vide, at han søgte en brud, hvorefter det strømmede ind med miniaturemalerier af mulige kandidater. Lidt den tids "Landmand søger kærlighed" ;-). Han valgte, at Margarethe af Pommern kunne flytte ind på gå.. - øh..slottet. Og det gjorde hun så. Men Kongens øjne faldt i stedet på hans kun 13-årige kusine, Sofie af Mecklenburg, der var med i følget. Det var åbenbar stor og gensidig kærlighed ved første blik. Så han bad Margarethe rejse hjem, ad Pommern til - og så var dét udtryk født!
Den unge dronning viste sig at være et godt valg, hvad efterfølgere angik. På bare 10 år fødte hun 7 børn, hvoraf det 3. - den første søn - siden efterfulgte sin far som Christian 4. Hun var efter sigende Frederiks store kærlighed, og det menes, at hans initialer FS, ikke står for Frederik Secundus, men for Frederik & Sofie.
Så ganske ung hun var, var det godt, at slottet havde plads til, at hendes mor, Hertuginden af Mecklenborg, mere eller mindre fast kunne bo på slottet, når det var her hoffet opholdt sig. Sofie selv var en dygtig økonom. Hun var så at sige foregangskvinde for vor tids trend med ikke at lade mad gå til spilde i det store hof - selvom det passer dårligt med de store ædegilder.... Hun endte som enkedronning som en særdeles rig kvinde!
For vi danskere er Kronborg måske mest kendt for Holger Danske, der sidder sovende nede i de mørke kasematter og våger over Danmark. Han nævnes første gang i et mere end 1000 år gammelt, fransk heltekvad. Han var prins af Danmark, men blev sendt som freds-gidsel til Karl den Store, i hvis tjeneste, han udførte heltegerninger. Da hans far brød freden, ville Karl den Store dræbe ham - men hoffets kvinder gik i forbøn for ham, fordi de godt kunne lide ham. Så han gik fri. Det er H. C. Andersen, der med et eventyr fra 1846 placerede Holger Danske netop her, under Kronborg som et udtryk for stærk nationalisme. Efter sigende vil han, dén dag, hvor Danmark virkelig kommer i fare, rejse sig og kæmpe!
Unesco optog Kronborg på sin liste over Verdenskulturarv allerede i 2000 som det 3. sted i Danmark. Begrundelsen er, at slottet er et enestående velbevaret renaissance-slot og desuden har haft stor historisk betydning for hele Nordeuropa.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar