Den første sten, den mindste, blev rejst af vikingekongen Gorm den Gamle for hans dronning Thyra omkring 950. På denne sten nævnes navnet Danmark for første gang.
Gorm var muligvis ikke konge for alt, hvad vi i dag kalder Danmark. Men han regere i hvert fald over Jylland med kongesæde i Jelling. Senere blev han selv gravsat i den nordlige høj, men senere flyttet til den nyopførte kirke mellem højene. Nogle knoglerester under gulvets sølvmarkering i det nuværende gulv, menes at være hans.
Hans søn Harald Blåtand rejste den største sten for sin far. På denne blærer han sig ret grundigt med sin magt og udnævner sig selv som dén, der gjorde Danmark kristent. Derfor kaldes stenene Danmarks dåbsattest.
I dag er de fleste af os i besiddelse af et billede fra Haralds runesten - det er i vores danske pas!
Under alle omstændigheder var Harald Blåtand en fremsynet konge. Vi bruger faktisk hans navn i dagligdagen i ordet Bluetooth. Symbolet er sammensat af runerne for H og B!
Hele dette bevis på overgangen fra hedenskab til kristendom ligger til grund for optagelsen påi UNESCO's liste. I sandhed verdenskultur-arv! Og for vi danskere har denne del af vores historie vel stadig en vis betydningi? Vi kender navnene og mere eller mindre af historien. Da Kongernes Jelling og hele området er en del af Nationalmuseet, står det enhver frit - og gratis - at besøge området, hvor vort nuværende monarki havde sin start.
Efter dette spændende og lærerige besøg tog jeg en tur på min private Memori Lane - mine bedsteforældres hus og deres gravsteder. Der er det store, Danmarks historie og det nære, min egen :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar